ROTT’N DAN & LIGHTNIN’ WILLY - ROTT’N DAN & LIGHTNIN’ WILLY

 

“ It's a journey through the American south and the first half of the 20th Century,
a time capsule in itself… “

Rott'n Dan & Lightnin' Willy (aka Dan Shinnan & Willy Ryan) zijn een Canadees akoestisch duo (op resp. zang, harmonica & zang, akoestische gitaar) dat zich richt op Pre-war, Piedmont en Countryblues. Daarbij brengen ze hulde aan de “groten” zoals Sonny Terry en Brownie McGhee, Robert Johnson, Blind Boy Fuller en Mississippi John Hurt. Als winnaars van de “Edmonton to Memphis Blues Challenge 2018” namen ze in 2019 in Memphis deel aan de 35ste IBC, waar ze de halve finales haalden..

Dan is frontman, zanger en mondharmonicaspeler van Boogie Patrol, een band uit Edmonton (de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta). Dan en Willy ontmoetten elkaar zo’n dertien jaar geleden toen ze in Second Hand Smoke speelden. Ze verloren het contact maar kwamen elkaar weer tegen vanwege hun wederzijdse interesse in vroege akoestische bluesstijlen. Het duo werd ongeveer drie jaar geleden geboren.

Hun titelloos debuut album dat vorig jaar verscheen, bevat een handvol (lees: vijf) originele composities en een fijne selectie van evenveel persoonlijke favorieten nummers van het duo. Het is een reis door het Amerikaanse zuiden en de eerste helft van de 20ste eeuw, een tijdcapsule op zich. Het album, opgenomen door Miles Wilkinson, bevat twee instrumentale nummers, waaronder (naast het originele “The Lightnin’ Rag”) een ironische "tegenstrijdige" versie van Janis Joplins’ hit uit haar laatste studioalbum ‘Pearl’ uit 1971 -dat opgenomen werd voor haar overlijden op 04/10/1970-, “Mercedes Benz”.

Met “I’m Satisfied” van John Smith Hurt openen Rott’n Dan & Lightnin’ Willy het album. John Smith Hurt (1892/1893-1966), aka Mississippi John Hurt was een Amerikaanse blueszanger en gitarist met een zeer bijzondere syncopische gitaarstijl. Zijn stijl wordt omschreven als countryblues of delta blues. Hij speelde zonder plectrum en zijn muziek klinkt alsof hij twee gitaren tegelijkertijd speelt, waarbij hij ritme en melodie combineert. “My Belle” en “Coliseum Station Blues” zijn twee originele nummers, waarbij het eerste lijkt te rocken en het tweede heel “modern” klinkt. Arthur “Blind” Blake (1896-1932) was een Amerikaanse blues- en ragtime- zanger en gitarist. Hij staat bekend om zijn vele opnames die hij maakte voor Paramount Records tussen 1926 en 1932. Van hem kozen ze “You Gonna Quit Me Blues”. Het is een rustig afgemeten ragtime nummer, dat hier knap door Willy gezongen wordt. “Lead Water Blues” en “100 Days More” zijn de twee resterende originals. Het eerste is een geslaagde hulde aan zanger en gitarist Huddie William Ledbetter, bekend onder de naam Leadbelly. Van Blind Willie McTell (aka William Samuel McTier, een Amerikaanse zanger en gitarist uit Georgia en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Piedmontblues) is “Delia”. Het is het verhaal van Kenny die Delia met zijn .44 neerschoot. Blues zanger/ harpist Sunny Boy Williamson I schreef “Good Gravy”. In het nummer wordt de vraag gesteld naar wat de saus ruikt? Het enthousiaste einde kon wel van Sonny Terry en Brownie McGhee zijn. De tweede (korte) instrumental -ik noemde hem al- “Mercedes Benz”, is -zeker als het nummer begint- zowat onherkenbaar, maar valt in de finale in een herkenbare plooi.

Rott'n Dan & Lightnin' Willy staan garant voor iedereen met een hang naar wat ouderwetse relaxte rootsmuziek, die je zal ontroeren en streelt als een warme zuidelijke bries! Ontdek het vakmanschap van dit duo op hun debuutalbum.

“ Rott'n Dan & Lightnin 'Willy guarantee everyone who loves old-fashioned relaxed roots music! Discover the craftsmanship of this duo on their debut album… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. I’m Satisfied [Mississippi John Hurt] - 02. My Belle - 03. Coliseum Station Blues - 04. The Lightnin’ Rag (instrumental) - 05. You Gonna Quit Me Blues [Blind Blake] - 06. Lead Water Blues - 07. 100 Days More - 08. Delia [Blind Willie McTell] - 09. Good Gravy [Sunny Boy Williamson] - 10. Mercedes Benz (instrumental) [Janis Joplin] / Words/music © 2019 by: Dan Shinan & Willy Ryan, unless otherwise [noted: 1,5,8-10]

Album line-up:
Rott’n Dan: vocs, harmonica / Lightnin’ Willy: vocs, a- guitar

Discography Rott’n Dan & Lightnin’ Willy:
Rott’n Dan & Lightnin’ Willy [2019] | 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Rott'n Dan & Lightnin' Willy

video